Loslaten, vertragen en opladen, de winter komt eraan!

Wij zijn onderdeel van de natuur en dat vergeten we weleens. Het is niet de natuur en wij mensen, nee, wij zíjn de natuur. En net als de seizoenen, doorlopen wij ook verschillende cycli en daarom is het slim om je manier van leven hierop af te stemmen. Doe jij dit al?

Op dit moment zitten we volop in het najaar en maken we de transitie naar de winter. Het winterseizoen vraagt om vertragen en naar binnen te gaan. Kou en donkerte nemen toe en we trekken ons als het ware terug in ons holletje. Kijk maar eens naar de bomen. Ze laten hun bladeren los en brengen energie en voeding terug naar hun kern en de wortels. Ze voeden de delen die essentieel zijn en laden op in de winter, zodat ze in de lente weer volop kunnen bloeien.

Winter kan dus voor jou ook een mooie kans zijn voor introspectie, focus en rust. Een aantal tips voor de aankomende periode:

Loslaten

Ruim letterlijk je huis op, het creëert meer overzicht en rust, en dat is wat je wilt in de winter. Doe weg wat je niet meer dient en ontdoe jezelf van rommel. In plaats van een lenteschoonmaak, een najaarschoonmaak dus.

Introspectie

En om bij het thema loslaten te blijven, hoe zit dat geestelijk of emotioneel? Zijn er oude opvattingen of overtuigingen die jou niet meer dienen en die je mag loslaten? Waar wil jij je op focussen in jouw leven? Alles wat aandacht krijgt, groeit.

Vertraag

Maak ruimte vrij in je agenda om te rusten of te niksen. Wanneer is de laatste keer dat je je hebt verveeld? Doe alles wat je doet een versnelling langzamer en met volle aandacht.

Voeden

In de winter werkt je lichaam hard om je lijf warm te houden. Voed jezelf daarom met warme, aardende maaltijden, zoals een soep, stoofje of een heerlijke stamppot. Sla rauwe voeding bij voorkeur over, dat kost je lichaam te veel energie om te verteren. Vul je voeden aan met belangrijke nutriënten door middel van supplementen. Met name vitamine D3 is belangrijk om te nemen in de winter. Of neem extra vitamine C voor je afweer.

Vreugde

Waar word jij nu écht blij van? Doe daar meer van. Gun jezelf daar meer van. Wanneer jij vreugde voelt, gaan de dingen vanzelf en laad je jezelf op. Daar heb jij profijt van, en ook je omgeving!